يکشنبه ٢٥ دی ١٤٠١ :: ١٥:٤٧

تولید محصولی که هزینه‌های برق را تا ۷۰ درصد کاهش می‌دهد/فناور لرستانی: نیازمند حمایت دولت هستیم

مرتضی میخک بیرانوند، جوان فناور و موفق خرم‌‌آبادی است که همراه با دوستان خود توانسته با تولید دانش بنیان دستگاه تنظیم کننده ولتاژ جامد برای فیدر فشار ضعیف را با قابلیت عدم خسارت به لوازم خانگی، عدم قطعی برق مصرف کننده و درگیر نشدن نیروی انسانی را تولید کند، این فناور جوان با تولید خود که مشابه داخلی ندارد نه تنها توانسته به کاهش هزینه‌های شرکت توزیع برق کمک کند، بلکه تولیدش متناسب با نیاز صنعت کشور است.

تولید محصولی که هزینه‌های برق را تا ۷۰ درصد کاهش می‌دهد/فناور لرستانی: نیازمند حمایت دولت هستیم

به گزارش روابط عمومی پارک علم و فناوری لرستان به نقل از خبرگزاری فارس لرستان؛ مرتضی میخک بیرانوند که دکتری رشته برق قدرت و عضو هیات علمی دانشگاه فنی و حرفه‌ای لرستان است، از سال ۹۵ با همکاری دوستان خود که فارغ التحصیل رشته برق بودند، اقدام به تأسیس شرکت فناوری بیکران آینده می‌کند.

این فناور جوان که ۳۴ سال سن دارد، از سال ۹۷ با کمک دوستان خود بر اساس نیاز بازار صنعت ساخت دستگاهی را با عنوان تنظیم‌کننده ولتاژ جامد برای فیدر فشار ضعیف شروع و پس از ساخت چندین نمونه بالاخره سال گذشته موفق می‌شود، محصول را تولید و به عنوان اختراع ثبت کند.

نکته قابل توجه در خصوص محصول تولید شده توسط این فناور جوان و موفق تجاری‌سازی آن است.

میخک بیرانوند با اشاره به اینکه حمایت‌های مادی و معنوی می‌تواند انگیزه فناوران و شرکت‌های دانش بنیان را دو چندان کند، می‌گوید: یکی از مواردی که به ما انگیزه داد که کار را پیش ببریم، حمایت‌های مادی و معنوی پارک علم و فناوری بود.

با میخک بیرانوند که محصولش نه تنها به عنوان اختراع ثبت شد، بلکه به عنوان پروژه برتر توانیر هم شناخته شد، گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

تحصیل شما در رشته برق باعث شد به سمت تولید محصول فناورانه بروید، درست است؟

بله، ما زمانی که دانشجوی رشته برق بودیم با چند نفر از دوستان جمع شدیم و فعالیت خود را روی تولید یک محصول فناورانه و نوآورانه در حوزه برق متمرکز کردیم، پس از آن اقدام به تأسیس شرکت فناوری بیکران آینده کردیم.

در واقع هدف ما از تاسیس شرکت کار فناورانه و نوآورانه بود. با توجه به ارتباطی که با شرکت توزیع برق داشتیم، رایزنی‌هایی را انجام دادیم و در این زمینه چند محصول را بررسی کردیم، پس از بررسی و تحقیق متوجه شدیم که ما به یک تنظیم کننده ولتاژ نیاز داریم که بتواند به صورت هوشمند و اتوماتیک مصرف کننده را با ولتاژ ثابت تغذیه کند.

پس شما بر اساس نیاز سنجی به سمت تولید این محصول رفتید؟

بله، دقیقا، محافظ‌های برقی که همه با آن سرو کار داریم اگر نوسانات ولتاژ از حدی عبور کند قطع می‌کند، اما ما آمدیم دستگاهی را به صورت هوشمند و اتوماتیک تولید کردیم که نه تنها ولتاژ را قطع نمی‌کند، بلکه روی ۲۲۰ ولت تنظیم می‌کند.

در واقع دستگاهی که شما تولید کردید، در حوزه شرکت توزیع برق است؟

کاملا، با توجه به اینکه شرکت توزیع برق به دنبال این است که برق با کیفیت تحویل مصرف کننده دهد، از طرفی یک نقاط پر تنشی داریم به‌عنوان نمونه ۵ مصرف کننده در روستاهای دور افتاده که به علت طولانی بودن هزینه احداث خط و ترانس جدید بالا است، بنابراین وجود این دستگاه که روی تیر برق نصب می‌شود، یک محصول مورد نیاز است.

در واقع ما متناسب با نیاز صنعت ورود کردیم، اینطور نبود که محصولی تولید کنیم بعد سراغ فروش برویم، قرار داد را با شرکت توزیع برق استان منعقد ‌کردیم و سپس وارد فاز تولید شدیم.

در مورد دستگاهی که ساخته‌اید‌، توضیح می‌دهید؟

این دستگاه به صورت هوشمند و اتوماتیک ولتاژ را تشخیص و برق یا کیفیت و بدون نوسان تحویل مصرف کننده می‌دهد.

سال ۹۷ استارت کار را زدیم و پس از ساخت چندین نمونه بالاخره سال گذشته به محصول مدنظر رسیدیم، شرکت توزیع برق پس از نصب اعلام رضایت کردند.

به قابلیت‌های دستگاه اشاره می‌کنید؟

دستگاه قابلیت‌های منحصر به فرد دارد، اول اینکه یک دستگاه هوشمند است که روی تیر برق کار می‌کند و نیروی انسانی را درگیر نمی‌کند، نکته دیگر عدم خسارت به لوازم خانگی و عدم قطعی برق مصرف کننده است.

نکته بسیار مهم دیگر اینکه برق با کیفیت و سطح ولتاژ عالی تحویل مصرف کننده داده می‌شود، اما موضوع مهم دیگر اینکه کاهش هزینه‌های ‌شرکت توزیع برق است، در حالی که نصب ترانس و پست هوایی هزینه بالایی دارد، اما نصب این دستگاه را روی خط موجود هزینه را تا ۷۰ درصد کاهش می‌دهد.

محصول شما نمونه مشابه داخلی و یا خارجی دارد؟

مشابه داخلی که ندارد، چون اگر وجود داشت وزارت نیرو برای تولید انبوه از ما حمایت نمی‌کرد.

اینکه نمونه مشابه خارجی دارد یا خیر هم ، باید بگویم ما صفر تا صد دستگاه را خودمان طراحی کردیم و هیچ نمونه‌ای در اختیار نداشتیم، در واقع ما متناسب با نیاز سراغ تولید این محصول رفتیم.

مصرف کننده خانگی هم می‌تواند از این تکنولوژی استفاده کند؟

بله، قطعا ما می‌توانیم در بحث مصارف خانگی توسعه بدهیم، اما هدف این است که بیشتر در خطوط و شبکه برق باشد، تاکید ما سیستم‌های برق رسانی است‌.

ما فاز یک قرار داد را با شرکت توزیع برق لرستان انجام دادیم و اکنون در حال اجرای فاز دوم هستیم، برای تولید انبوه در سطح کشور هم موافقت‌های اولیه را انجام داده‌ایم.

به صادرات محصول هم فکر کرده‌اید؟

قطعا این تکنولوژی نیاز دیگر کشورها از جمله عراق هم‌است، اما با توجه به نیاز بازار داخلی در حال حاضر تمرکز ما روی بازار خودمان است اما در آینده حتما صادرات را هم مد نظر قرار می‌دهیم.

 با چقدر سرمایه شروع کردید؟

برای تاسیس شرکت که هزینه چندانی نکردیم، اما برای ساخت محصول در ابتدا حدود ۶۰ میلیون‌ تومان هزینه کردیم که پارک علم و فناوری استان در قالب تسهیلات به ما پرداخت کرد که پس از تولید و فروش دستگاه به صورت اقساط به پارک برگرداندیم.

پارک همچنین فضایی را برای تحقیقات و کار تولید در اختیار ما قرار داد، اکنون هم در دانشگاه لرستان و پارک علم و فناوری دفتر داریم.

پارک از شما حمایت کرد؟

بله، پارک در مراحل مختلف از ما حمایت مادی و معنوی کرد. با توجه به اینکه محصول خود را تجاری سازی کردید.

ظرف این مدت درآمدی هم داشته‌اید؟

همانطور که خودتان هم در جریان هستید هزینه محصولی که برای اول تولید می‌شود بالا است، فاز اول قرار داد ما درآمدی نداشت اما در فاز دوم قرار داد ۴۰۰ میلیون تومانی، سوددهی ۲۵۰ میلیون تومانی داشت در واقع امسال وارد فاز درآمدزایی شده‌ایم.

اینکه توانستید به چنین موفقیتی دست پیدا کنید، علتش چیست؟

تیم و نفراتی را با زمینه علمی قوی داشتیم که قبل از ساخت این محصول پروژه‌های صنعتی را انجام داده بودیم، ما در واقع تجربیات خود را معطوف به تولید محصولی کردیم که خروجی داشته باشد.

نکته دوم اینکه محصولی که ما تولید کردیم جزو محصولات هایتک است، بنابراین برای ایجاد انگیزه نیازمند حمایت دولت هستیم چون واحد‌های فناور نوپا و شکننده هستند و برای اینکه با قوت بیشتری کار را پیش ببرند و به تولید برسند باید به آنها توجه شود.

واقعیتش این است که پارک علم و فناوری با حمایت‌های مادی و معنوی به ما انگیزه داد که با وجود مشکلات کار را ادامه دهیم، نقش مصرف کننده یعنی شرکت توزیع برق هم عامل دیگری بود که منجر به موفقیت ما شد.

البته هستند دستگاه‌های دولتی که تمایلی به همکاری با شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان ندارند و نه تنها ما را دلسرد می‌کنند بلکه‌ مانع هم ایجاد می‌کنند.

 

امتیازدهی