تاریخچه پارک  های علم و فناوری در دنیا

پارکهای علم و فناوری در سراسر دنیا با هدف کلی توسعه فناوری و کسب و کارهای دانش محور تشکیل شده‌اند و با توجه به وضعیت محیطی و سیاستگذاریهای کلان در سطح داخلی و خارجی پارک، چشم‌اندازها و مأموریت‌های متفاوتی را دنبال می‌کنند. این پارکها دارای مکانیسمهای زیرساختی مهمی هستند که باعث انتقال یافته‌های تحقیقات دانشگاهی و تولید دانش مضاعف شده، در نهایت عامل تسریع رشد اقتصادی در سطح ملی و منطقه‌ای می‌شوند. این مهم به صورت گسترده‌ای در کشورهای مختلف دنیا به عنوان یک اصل به رسمیت شناخته شده‌است.

دره سیلیكون ولی (ایالات متحده آمریكا) را می توان نخستین پارك علمی دنیا دانست كه منشأ آن به پارك علم دانشگاه استنفورد در اوایل دهه 1950 بر می گردد، پس از آن سوفیا آنتی پلیس (فرانسه) در اروپا در دهه 1960 و شهر علم Tsukubs )ژاپن) در آسیا در اوایل دهه 1970 تأسیس شدند كه قدیمی ترین و مشهورترین پارك ها در جهان محسوب می شوند.

 

تاریخچه پارك های علم و فناوری در ایران

ایجاد اولین شهرك علمی و تحقیقاتی در ایران در استان اصفهان مربوط به سال 1371 است كه پیشنهاد تهیه گزارش بررسی مقدماتی آن را شركت سهامی ذوب آهن مطرح كرد و پیگیری كلیت كار به معاونت پژوهشی دانشگاه صنعتی اصفهان واگذار شد و در همین سال نیز موضوع توسط شورای پژوهش های علمی

كشور تصویب شد. پارك های علم و فناوری استان های آذربایجان شرقی، سمنان، خراسان، فارس، گیلان، مركزی و یزد نیز در سال 1381 با انحلال سازمان پژوهش های علمی و صنعتی استان ها و تبدیل به پارك شده است.  در حال حاضر 43 پارك علم و فناوری در كشور مشغول فعالیت هستند كه براساس وابستگی سازمانی، به چهار بخش وزارتی، دانشگاهی، جهاد دانشگاهی، نهاد ریاست جمهوری و خصوصی تقسیم شده اند.که عمدتاً این پارک ها وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری می باشند.

 

تاریخچه پارک علم و فناوری لرستان

پارک علم و فناوری لرستان براساس مصوبه شورای گسترش آموزش عالی فعالیت خود را  تحت نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در اواخر بهمن ماه 1390 آغاز به کار کرد. زمینه اصلی فعالیت‌های پارک علم و فناوری لرستان مطابق موافقت اصولی عبارتند از: کشاورزی، دامپروری، صنایع غذایی، صنایع دارویی، باستان‌شناسی و گردشگری، گیاهان دارویی و داروهای گیاهی و صنایع کانی‌های غیرفلزي مي‌باشد.