يکشنبه ٢٩ خرداد ١٤٠١ :: ٠٩:٠٧
احداث نخستین بانک غذایی زنده آبزیان؛

فناوران پارک علم و فناوری لرستان نخستین بانک غذای زنده آبزیان را احداث نموده اند

انواع غذاهای زنده به دلیل ارزش غذایی بالایی که دارند در زمره غذاهای مکمل تقویتی قرار گرفته اند و در تولید و تکثیر آبزیان مختلف کاربرد گسترده ای دارند. در این حوزه‌ شرکت گهر زیست فناور از شرکت های مستقر در پارک علم و فناوری لرستان اولین بانک غذایی زنده آبزیان کشور را راه‌اندازی کرد.

فناوران پارک علم و فناوری لرستان نخستین بانک غذای زنده آبزیان را احداث نموده اند



به گزارش پارک علم و فناوری لرستان، شرکت گهر زیست فناور از شرکت های مستقر در پارک علم و فناوری لرستان اقدام به راه‌اندازی اولین بانک غذایی زنده آبزیان کشور نموده است.

فرآیند شکل گیری ایده و ثبت شرکت

مدیرعامل شرکت گهر زیست فناور از سال ۱۳۸۰ در زمینه پرورش ماهی های گرمابی فعالیت داشته و در مدت فعالیت در حوزه آبزی‌پروری، تأثیرات زنده و بی نظیر غذای زنده را در رشد سریع آبزیان و کاهش هزینه پرورش ماهی ها مشاهده نمود و به این زمینه علاقه مند شد.

روح الله حبیبی فرد در این خصوص گفت: با توجه به اهمیت استفاده از غذای زنده (که از ضروریات راهبردی در تکثیر آبزیان است) و اینکه مبحث غذای زنده آبزیان در ایران مغفول مانده و تنها بعضی از مراکز مهم تکثیر آبزیان صرفاً برخی از گونه های زنده را پرورش می دهند، ایده احداث نخستین بانک غذای زنده آبزیان شکل گرفت.

وی تشریح کرد: در سال ۱۳۹۶ به عنوان هسته فناور با ایده محوری تولید غذای زنده آبزیان به پارک علم و فناوری لرستان مراجعه و در مرکز رشد واحدهای فناور شهرستان دورود مستقر شدیم. شرکت گهر زیست فناور در سال ۱۳۹۷ راه اندازی و نخستین بانک غذای زنده آبزیان در کشور را احداث کرد و تاکنون بیش از ۳۰ گونه غذای زنده کاربردی را تولید نموده است.

سبد محصولات شرکت

مدیرعامل شرکت گهر زیست فناور اظهار داشت: سبد کامل محصولات این شرکت در بخش های آب شور و شیرین شامل ۳۰ محصول در اندازه های مختلف (۱۰ ماکرومتر تا ۲ سانتی متر) این امکان را فراهم می آورد که تمامی آبزیان پرورشی متداول در کشور از جمله مرجان ها، شقایق های دریایی، میگوهای آب شور و شیرین، انواع آبزیان زینتی و خوراکی، در همه سنین (از شروع تغذیه تا سن مولد)، غذایی متناسب با گونه خود در اختیار داشته باشند و تکثیر و پرورش آنها به راحتی انجام پذیرد. در بانک ذخیره آبزیان این شرکت غذاهای زنده از گونه‌های مختلفی از پلانکتون ها، میکروجلبک های آب شور و شیرین، مژک‌داران، روتیفرها و هفت گونه از دافنی ها و آرتمیا وجود دارد.

مزیت محصولات

روح الله حبیبی فرد بیان کرد: لارو آبزیان در شروع تغذیه سیستم گوارش ناقصی دارند و امکان هضم و جذب غذاهای مصنوعی را ندارند. لذا غذاهای زنده، با توجه به ارزش غذایی بالا و هضم آسان این نقیصه را برطرف می‌کند و علاوه بر افزایش سرعت رشد آبزیان، میزان تلفات لاروها را کاهش می دهند.

وی ادعا کرد: این غذاهای زنده در استخرهای پرورش آبزیان به زندگی خود ادامه می‌دهند و تکثیر می شوند. در نتیجه آبزیان در تمام ساعات شبانه روز امکان تغذیه از این غذاها را دارند و با تغذیه اشباع به حداکثر رشد خود می رسند. اهمیت این موضوع در این است که لارو آبزیان می بایست هر ۴-۲ ساعت تغذیه شود و وجود آبزیان زنده در استخرهای پرورش موجب کاهش دفعات غذادهی، افزایش بهره وری آبزیان و همچنین کاهش هزینه های پرسنلی نگهداری مزارع می شود.

اهمیت استراتژیک محصولات

روح الله حبیبی فرد اظهار داشت: شرکت گهر زیست فناور دارای چنین محصول انحصاری فوق کاربردی است که برای اولین بار در ایران و منطقه تولید می شود. یکی از این محصولات پایه استراتژیک زیست توده آرتمیاست. ۹۰ درصد سیست آرتمیای جهان را آمریکا تولید و تأمین می کند. کشور ما نیز برای این محصول استراتژیک پایه به آمریکا وابسته است که در مباحث پدافند غیرعامل و آگروتروریسم (تروریسم کشاورزی) بسیار حائز اهمیت می باشد.

وی ادامه داد: از سوی دیگر قیمت سیست آرتمیا با افزایش قیمت دلار افزایش چند برابری داشته و در نتیجه برخی از تولیدکنندگان، این محصول را از سبد غذایی آبزیان خود خارج نموده اند. این امر به مرور زمان منجر به کاهش کیفیت ماهی های تولیدی، کاهش درصد زنده ماندن لارو آن ها و در نهایت منجر به کاهش حاشیه سود و ورشکستگی تولیدکنندگان می شود. در حالی که مزرعه داران می توانند با همان امکاناتی که در اختیار دارند این زیست توده را کشت دهند و با هزینه بسیار مقرون به صرفه علاوه بر کاهش هزینه های تولید، محصولات با کیفیت تری را ارائه دهند.

برنامه های آتی

مدیرعامل شرکت گهر زیست فناور گفت: نیاز شدید بازار داخلی به غذای زنده آبزیان و وجود بازارهای صادراتی گسترده، مؤید ضرورت توسعه و سرمایه گذاری در این بخش است. در حال حاضر در شرکت ۵ نفر نیروی انسانی مشغول به کار می باشد که در صورت تأمین زمین و تسهیلات مناسب امکان توسعه تولید، صادرات و افزایش نیروی انسانی تا ۲۵ نفر را داریم. همچنین جهت تولید گسترده نیازمند اخذ پروانه های تولید و بهره برداری هستیم. اما متأسفانه مجوزهای مورد نیاز برای تولید محصولات این شرکت در شیلات و دامپزشکی تعریف نشده است و امیدواریم شیلات استان همکاری لازم در این خصوص را با ما داشته باشد.

سخن پایانی

 روح الله حبیبی فرد گفت: از حسن همکاری و راهنمایی‌هایی مشفقانه مسئولین محترم پارک علم و فناوری لرستان و مرکز رشد واحدهای فناور دورود، کمال تشکر و قدردانی را داریم. حمایت های پارک علم و فناوری بویژه آقایان دکتر محمود رضا شاکرمی، دکتر حسن ترابی و محمد زندیه شیرازی باعث شد که این طرح از یک ایده خام به ایجاد یک بانک غذای زنده منجر شود. امید است که این بانک غذای زنده به رفع برخی از مشکلات حوزه آبزی پروری کشور کمک نمایند.





پوشش در سایر خبرگزاری ها:

وزارت عتف