اخبار > کارآفرینی بانوی پارک علم و فناوری لرستان با صید طلای سبز
جمعه ١١ آبان ١٤٠٣ :: ١٠:٣٥
کارآفرینی بانوی پارک علم و فناوری لرستان با صید طلای سبز
زهرا ساکی جوان ۲۱ ساله لرستانی با استخراج مواد مغذی جلبک، نخستین فراورده خوراک آبزیان بر پایه این طلای سبز را در ایران تولید کرده است.
در نگاه اغلب ما شاید جلبک یک ماده بیخاصیت باشد اما صید طلای سبز آن هم در روزهایی که خیلیها باور به خاصیت شگفتانگیزش نداشتند، توانسته مسیر کارآفرینی بانوی جوان لرستان شود و علاوه بر رونق تولید، نان را بر سر سفره خیلی از جوانهای دیگر ببرد. بهواسطه شغل پدر از کودکی با مزارع پرورش آبزیان بزرگ شده و به قول خودش خلقوخوی ماهیها را مثل کف دست میشناسد. برای همین بزرگتر که شد تصمیم گرفت شغل خانوادگی را علمیتر ادامه دهد و البته در این میان خانواده نیز حامی و پشتیبان شدند.
به گزارش روابط عمومی پارک علم و فناوری لرستان به نقل از خبرگزاری فارس لرستان، زهرا ساکی جوان ۲۱ساله لرستانی اولینبار مزارع جلبک را در سفر دانشجویی به خوزستان میبیند و جرقه صید این طلا در ذهنش زده میشود. در آزمایشگاه شروع به استخراج مواد مغذی جلبک کرده و نخستین فراورده خوراک آبزیان بر پایه جلبک را در ایران تولید میکند. میگوید: خدا را شاکرم که در مسیر کارآفرینی توانستم برای جوانهای استانم یکقدم کوچک بردارم و برای ۴۰ نفر بهصورت مستقیم و بیش از ۲۰۰ نفر بهصورت غیرمستقیم فرصت شغلی ایجاد شود.
صید طلای سبز
شغل پدرم تولید خوراک آبزیان است و دغدغه خانوادگی ما همیشه تقویت فرمولاسیون برای بهرهوری بهتر این خوراک بود. بنابراین تصمیم گرفتم در دانشگاه دروس مرتبط به آبزیان را بخوانم و از طریق علم به این دغدغه خانوادگی پاسخ دهم. دو سال پیش در سن ۲۱ سالگی در یکی از بازدیدهای دانشجویی از مزارع پرورش ماهی، مزارع پرورش جلبک را دیدم. همانجا به ذهنم رسید که میتوان از این طلای سبز در خوراک آبزیان استفاده کرد. برگشتم و شروع به پرورش جلبک در سطح آزمایشگاهی کردم. آن روزها خیلیها معتقد به نشدن و بیخاصیت بودن جلبکها داشتند اما من مصمم شده بودم این طلا را استخراج و اثر شگفتانگیز آن را به همه نشان دهم. تا پیشازاین از جلبک برای تولید خوراک آبزیان استفاده نشده بود و ایده من برای نخستینبار در پارک علم و فناوری به ثبت رسید و توانستم با استفاده از این ماده مغذی، رضایت بالای آبزیپروریها از یک خوراک را به دست آورم.
در مسیر کارآفرینی و دستیابی به خوراک ایدهآل
در نگاه اول شاید استفاده از جلبک به دلیل قیمت بالا بهصرفه نباشد، اما بسته به نوع استخراج میتوان علاوه بر کاهش هزینهها به مزیتهای خیلی زیادی دست پیدا کرد. طبیعتاً افزودن جلبک به خوراک آبزیان یک افزودنی تلقی میشود و اضافهکردن هر گونه افزودنی در نهایت منجر به بالارفتن قیمت نهایی برای تولیدکننده میشود. همانطور که گفتم پیشه خانوادگی من آبزیپروری است و مسائل اقتصادی همچون تهیه یک خوراک باکیفیت و مقرونبهصرفه همیشه از اولویتهای آبزیپروری بوده و هست. برای همین سعی کردم با نوع استخراج و اضافهکردن امگا به جلبکها این مشکل را تا حد زیادی برطرف کنم. در اولین اقدام تلاش کردم خوراک را برای ماهی جذاب کنم تا علاوه بر وزنگیری، مواد مغذی را به بدن آبزی برسانم. برای همین شروع به تولید نخستین نمونه خوراک آبزیان بر پایه جلبک کردم.
استفاده از ماده مغذی جلبک علاوه بر کاهش ضریب تبدیل غذایی، سلامت ماهی را نیز بالا میبرد، آب مزرعه را تمیز نگه داشته و لاشه باکیفیتی را در تحویل و در پایان بهرهوری و تولید را افزایش میدهد.
اکنون و با تولید انبوه از این خوراک علاوه بر رفع دغدغه آبزیپروری مبنی بر کاهش ضریب تبدیل غذایی، مرگومیر ماهیها در سن کم را نیز بهواسطه افزودن مواد مغذی در همان ابتدا به خوراک کنترل کردهایم. در حال حاضر با راهاندازی کارخانه خوراک آبزیان، بزرگترین تولیدکننده خوراک در غرب کشور هستیم و سالانه ۸ هزار تن از محصول کارخانه که همگی مبتنی بر استخراج جلبک هستند تولید و در سطح ملی و بینالملل توزیع میشود.
صادرات و ارزآوری با طلای سبز
اکنون ایده دیگری در حال اجرا دارم که در سطح بینالمللی بازخوردهای خوبی از آن گرفتهام و به دنبال تولید انبوه بر پایه این ایده در سطح ملی هستم. در سالهای اخیر بارها بر دانشبنیانشدن تولیدات تاکیدهای زیادی شده است، برای همین این بار با یک فنّاوری نوآورانه و تکنیکی مبنی بر افزایش جذابیت و بهینهکردن خوراک به دنبال کاهش هزینههای تولید و افزایش بهرهوری هستم. در این ایده با ایجاد یک باند مغذی، خوراک برای آبزی جذابیت لازم را پیدا میکند. به طور مثال افزودنی یک باند به سطح پفک موجب میشود این خوراکی برای عموم جذاب شود و فرد متمایل به خوردن آن شود. در ایده اخیر نیز چنین تفکری برای ماهی متصور شدیم و شروع به تولید اما در سطح کم کردهایم. این موضوع که برای اولینبار در ایران در حال انجام است، بازخوردهای خوبی در سطح بینالمللی داشته است. با صادرات خوراک مبتنی بر استخراج جلبک علاوه بر کاهش هزینهها و افزایش تولید برای تولیدکنندگان، توانستهایم با صادرات این خوراک برای کشور نیز ارزآوری داشته باشیم.
با وجود تاکیدهای بسیار در حمایت از کارآفرینان اما شرکتهای دانشبنیان از ایدههای خلاقانه خیلی حمایت نمیکنند و با بروکراسیها و پیچوخمهای اداری در مسیر تولید گاهی سنگاندازی میکنند. با وجود مراجعه به بانک اما تاکنون تسهیلات حمایتی دریافت نکردم و همین موجب شده کارخانه با ظرفیت ۲۰ هزار تن تنها ۸ هزار تن تولید خوراک داشته باشد.
امتیازدهی
طراحی سایت توسط پورتال aryanic